Bar još jednom dok ne umrem njene usne poljubiću ja: Žal je pisan specijalno za Šabana i krije veliku tajnu! Da nije bilo Ilde, kralj ovu pjesmu ne bi otpjevao!

Šaban Šaulić 2013. godine poželio je da na koncertu koji je pripremao u Sava centru zapjeva premijerno jednu novu pjesmu. Danas veliki hit “Žal” Vlada 013 napisao je namjenski za njega, a muziku i aranžman uradio je harmonikaš i kompozitor Bane Vasić. Međutim, na prvo slušanje “Žal” mu se nije dopao jer je balada kojih on ima mnogo, pa se nadao nečemu bržem.

Dugo smo tekstopisac Vlada i ja razmišljali kakva bi to numera bila po Šabanovoj mjeri, za koga je inače veliki izazov pisati. Šaulić je poželio da neku novu pjesmu premijerno izvede na svom koncertu krajem marta 2013. u Sava centru. Tako uoči koncerta pozvao sam ga i rekao da dođe u moj studio da čuje šta smo uradili. Inače, prvo je nastala muzika, pa onda tekst. Stari, dobri narodnjak sa emotivnim, ljubavnim rimama. Ali, Šaban se uopšte nije oduševio kada je prvi put čuo”, rekao je Bane Vasić.

“Negodovao je zašto smo napisali baladu, jer ih je već bezbroj snimio; zbog čega nije brža numera… pa još uz sve to, urađena je uz pratnju tamburaša, uz koje se on nije vidio. Narezao sam mu kompoziciju na CD, kako bi je narednih dana slušao kod kuće, pa donio konačnu odluku. I kao za inat, po povratku kući, Šaban je imao lakšu saobraćajku. Auto je završio na popravci u servisu, zajedno sa CD i novom pjesmom. On je potom otputovao u Njemačku na gostovanje, nije više ni čuo pjesmu. A, ja nisam htio da čekam, nego sam je mejlom poslao njegovoj kćerki Ildi da je ona presluša. E, to je već urodilo plodom. Ilda se oduševila, i čim je Šaban došao u Srbiju, pozvao me je sa aerodroma. Pitao je koju sam to numeru pustio Ildi, jer ona već dva dana plače i samo priča o njoj”, sjeca se on.

Loading..

Inace naziv “Žal” nametnuo se naknadno. Naime, zamijenjena je riječ “bol”. Balada je snimljena sa tamburašima “Blizanci”, a svoj doprinos dali su i instrumentalisti Dragan Šanjika (prim), kao i Bane Vasić, koji je odsvirao dionice na harmonici.

Prateće vokale pjevali su Suzana Dinić i Dragi Domić.

Šaban je prvu pjesmu snimio 1969, a te godine sam ja rođen. Cijeli svoj život ga slušam i uživam u njegovoj muzici. Veoma sam ponosan što lijepo i uspješno sarađujemo godinama”, otkrio je Bane.

“Žal” je u godini kada je snimljen pobrao brojne simpatije u raznim anketama i na godišnjim dodjelama priznanja proglašen je za hit godine u kategoriji narodne muzike. Muzički stručnjaci, publika, interpretatori… nema ko nije bio oduševljen.

Bez obzira koliko traje karijera, na uspjehe koje postižete, svaki pjevač voli da dobije nagrade. A, pogotovo kada o njima odlučuju publika i kolege. Moram da budem iskren do kraja i kažem da kompoziciju ‘Žal’ kada sam prvi put čuo, nisam bio oduševljen. Na moju sreću i radost, ipak sam je snimio”, izjavio je Šaban Šaulić na jednoj dodeli nagrada.

Međutim, nije sve išlo baš tako glatko. “Žal” je ubrzo proglašen plagijatom, što je mnoge zapanjilo. To je u jednom intervjuu istakao Ivan Kukolj Kuki. Naveo je da je instrumentalni uvodni dio, odnosno foršpil, kod “Žala” isti kao u “Šta će meni vino”, koju je svojevremeno snimio Zoran Kalezić!

Poslije ove optužbe, za mišljenje su upitani drugi kompozitori, kao i sam autor, prenosi glamurpress!